torstai 24. joulukuuta 2015

1/2 Joulukalenteri, 12. luukku

On tullut joulukalenterini viimeisen luukun aika. Tätä joulukalenteria on ollut ihana, vaikka välillä stressaavakin tehdä. Nyt ainakin huomaan, että oli hyvä ratkaisu tehdä luukkuja vain joka toinen päivä, sillä olin tälläkin aikataululla välillä myöhässä... Toivon, että myös teillä lukijoilla on ollut hauskaa joulukalenteriani lukiessa! 

Tässä luukussa otan huomioon kaikki elokuvat, joiden laulut kuuluvat suosikkeihini. Lasken elokuvien saamat "pisteet" sen mukaan, mille sijalle niiden laulut ovat kulloinkin yltäneet. Kolmannesta sijasta tulee yksi piste, toisesta kaksi ja ensimmäisestä sijasta kolme pistettä. Eniten pisteitä saaneet elokuvat pääsevät valokeilaan ja kerron, miksi pidän elokuvan musiikista ja mistä sen laulusta pidän eniten ja mistä vähiten. Lasketaanpa siis pisteet yhteen! 


1 piste: Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Oliver ja kumppanit, Aarreplaneetta

2 pistettä: Tuhkimo, Viidakkokirja, Herkules, Mulan, Tarzan

3 pistettä: Prinsessa Ruusunen, Aladdin, Prinsessa ja sammakko

5 pistettä: Pieni merenneito, Pocahontas, Kaksin karkuteillä, Frozen

7 pistettä: Leijonakuningas

8 pistettä: Kaunotar ja hirviö

9 pistettä: Notre Damen kellonsoittajaNäin ollen erittäin tasaiseksi kärkikolmikoksi nousevat Notre Damen kellonsoittaja, Kaunotar ja hirviö sekä Leijonakuningas! Eikä ihme, sillä näiden renenssassiklassikoiden musiikki on todella kaunista ja mieleenpainuvaa. Otan ne nyt syvempään tarkasteluun ja mietin, mikä niiden musiikista tekee niin hyvää! Kuvat ovat lähtöisin Disney Wikistä.
3. Leijonakuningas (1994) Leijonakuningas on edelleen maailman menestynein 2D-animaatioelokuva, varmasti osaksi mahtavan musiikkinsa ansiosta. Elokuva voittikin kaksi Oscar-palkintoa musiikistaan. Letkeästä Hakuna Matatasta eeppiseen Circle of LifeenLeijonakuninkaasta löytyy lauluja moneen makuun, ja ne muodostavat sopivan tasapainon. Taustamusiikki on myös mahtavaa kuunneltavaa, täytyy kuunnella sitä tarkemmin Leijonakuninkaan seuraavalla katselukerralla. Kaikki laulut ovat ihania kuunnella eikä mikään niistä jää selvästi varjoon. Kyllä Leijonakuninkaan musiikki on ansainnut kehunsa!  

Suosikkikappale: Circle of Life, kuvaa ihanasti koko elokuvaa eikä koskaan lakkaa säväyttämästä!

Vähiten pidän: Vähän hankala kysymys, kaikki laulut ovat niin ihania. Hakuna Matata on ehkä vähiten vaikuttavin laulu, vaikka siitäkin pidän kovasti. Jos lasketaan mukaan Timonin ja Pumban lyhykäinen laulu heidän harhauttaessaan hyeenoja, niin sitten se (vaikka sekin on hulvaton) on listani häntäpäässä.2. Kaunotar ja hirviö (1991)Pidän suosikkiklassikkoani Kaunotarta ja hirviötä myös parhaimpana Disney-musikaalina. Sen kaikki laulut eivät ole välttämättä niin legendaarisia kuin vaikkapa Leijonakuninkaan, mutta lauluja on paljon erilaisia ja kokonaisuus toimii saumattomasti. Myös Kaunotar ja hirviö voitti kaksi Oscar-palkintoa musiikistaan. Ei ihme, että elokuvasta tehty live-musikaali on ollut menestys maailmalla - Kaunottaren ja hirviön laulut on kuin tehty esitettäväksi teatterissa. Rakastan myös taustamusiikkia, kaikkein parhaiten mieleen on jäänyt prologissa soiva, lähes aavemainen musiikki. Olenko maininnut, että Alan Menken on suosikkisäveltäjäni? Ihailen häntä aivan valtavasti, miten joku voi osata tehdä niin maagista musiikkia! En malta odottaa live-action-elokuvan ilmestymistä, olisipa jo vuosi 2017! Toivottavasti laulut on toteutettu hyvin. Ja Menkeniltä tulee myös uusia lauluja, ihanaa (varmaan huomasitte, että olen ihan täpinöissäni... Käteni suorastaan tärisevät tätä kirjoittaessani)! 

Suosikkikappale: Pitääkö sellainen valita? Kaikki ovat niin hyviä! Beauty and the Beast on ihanan klassinen ja onnistuu aina säilyttämään lumonsa, Belle on todella onnistunut avausbiisi ja Something There ilmaisee upeasti Bellen ja Hirviön tunteet... Ei näistä voi valita yhtä! 

Vähiten pidän: Hmm, jos täytyy yksi valita, se on varmaan Gastonin ja kyläläisten laulama Mob Song. Pidän kyllä siitäkin, mutta sitä tulee kuunneltua näistä vähiten. Se on niin synkkä, mutta toisaalta aika tarpeellinen juonen kannalta. 
1. Notre Damen kellonsoittaja (1996)Ylistin juuri Kaunottaren ja hirviön musiikin maasta taivaisiin, mutta niin siinä vain kävi, että Notre Damen kellonsoittaja sai yhden pisteen enemmän. Nimittäin kaikki kolme laulua, joita joulukalenterissa käytin, saivat listallaan ensimmäisen sijan. Notre Damen kellonsoittajassa ei iloisia lauluja juuri kuulla, lukuunottamatta Houkkien juhlassa kuultavaa Topsy Torvy:a, gargoilien esittämää A Guy Like You- kappaletta ja sinänsä pirteää, mutta synkästä aiheesta kertovaa Court of Miracles- laulua. Sen sijaan saamme kuulla vapaudenkaipuuta, himoa ja rukoilua. Ja lopputulos on täydellinen. Notre Damen kellonsoittajan musiikki on upeaa, mutta aliarvostettua (niin kuin koko elokuva tuntuu nykypäivänä olevan, surullista kyllä). Pidän siitä, miten läpi elokuvan on hyödynnetty latinankielistä kuoroa, se tuo juuri oikean tunnelman. Kuten ensimmäisessä luukussa kerroin, Notre Damen kellonsoittaja oli ensimmäinen katsomani elokuva ennen kuin minusta tuli Disney-fani. Voisi sanoa, että osaksi sen johdosta olen nyt sillä tiellä. Nyt siitä, kun olen elokuvan ensimmäisen ja ainoan kerran nähnyt, on vuosi aikaa. Pitäisi ehdottomasti katsoa se uudelleen ja nauttia jälleen kerran sen kiehtovasta tarinasta ja ihanasta musiikista. 

Paras laulu: Out There, sanoisin. Laulu on niin koskettava ja toiveikas, mutta silti surullinen... Myös Bells of Notre Dame kuuluu ehdottomiin suosikkeihini! 

Vähiten pidän: Kuten monien muidenkin mielestä, A Guy Like You ei oikein sovi elokuvan musiikilliseen kokonaisuuteen, vaikka ihan okei sekin on. Itse asiassa olin jo unohtaa koko laulun.
Ja näin tuli vähän aiempia luukkuja pitempää sepustusta. Mitä piditte tästä luukusta ja joulukalenterista yleensä? Otan kommentteja ilomielin vastaan, myös joulun jälkeen! Toivon teille kaikille rauhallista, ihanaa joulua! 


3 kommenttia:

 1. Olen aivan samaa mieltä Notre Damen kellonsoittajan musiikista! Se on niin mahtipontista ja kaunista. Oma suosikkikappaleeni on Bells of Notre Dame, mutta pidän myös mainitsemastasi Out there. Oikeastaan kaikki Notre Damen kellonsoittajan laulut ovat aivan mahtavia! (lukuun ottamatta A guy like youta joka ei, kuten sanoit sovi elokuvaan ollenkaan) Tykkään myls kuunnella elokuvan soundtrack levyä ja paras instrumentaali kappale instrumentaalikappaleon mielestäni mahtipontinen Sanctuary, jonka kuullessani saan aina kylmät väreet.

  Pidän myös Leijonakuninkaan ja Pocahontasin lauluista ja mainitsen tässä vielä Inside Outin soundtrackin, joka on myös aivan ihanaa kuunneltavaa.

  Harmi, kun tämä on viimeinen luukku! Joulukalenteriasi on ollut todella mukava lukea. Mukavaa joulua sinnekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihanaa että olet pitänyt joulukalenteristani! :) Itse en omista yhtään Disneyn soundtrack-levyjä, vaikka olisi kyllä ihanaa saada sellaiset varsinkin Kaunottaresta ja hirviöstä sekä Notre Damen kellonsoittajasta.

   Poista
  2. Itsekkään en omista Disneyn soundtrack-levyjä (vaikka haluaisin) mutta useita pystyy kuuntelemaan esim Spotifysta. Inside outtia en tosin löytänyt sieltä joten kuuntelen sitä youtuben kautta.

   Poista