sunnuntai 20. joulukuuta 2015

1/2 Joulukalenteri, 10. luukku

Kolmanneksi viimeistä luukkua viedään, ja joulu on jo ovella... Kauhean nopeasti on aika mennyt! Siirrytäänpä nyt joulukalenterin pariin. Olen huomannut, että koska renessanssiajan biisit ovat mielestäni kaikkein parhaimpia Disney-lauluja, vanhemman tuotannon laulut ovat jääneet aika lailla sivuun. Siispä teen tässä luukussa poikkeuksen ja listaan kolme parasta Walt Disneyn aikaista biisiä! Ehdokkaina ovat siis vuosien 1937- 1967 laulut (vaikka Walt kuoli 1966, oli hän silti mukana Viidakkokirjan teossa, ja siksi lasken senkin mukaan). Siispä vanhoja, mutta ajattomia säveliä kuuntelemaan! 
3. One Song - Lumikki ja seitsemän kääpiötä Ennen en pitänyt tästä laulusta lainkaan, mutta nyt olen oppinut arvostamaan ja jopa pitämään siitä. Lumikin lauluissa on se vahvuus, että ne kaikki jäävät ainakin jollain tasolla mieleen, ja hahmot laulavat paljon itse (Lumikin lauleskelua olisi voinut hieman vähentääkin, en kestä kuunnella hänen ääntään kovin pitkään). Itse en (pelkästään) kuoron laulamista kappaleista niin välitä. One Song:issa on siistiä se, että kukaan muu Disneyn miehistä ei vedä täysinäistä serenadia rakastetulleen kuin Lumikin prinssi. Unohdetaan ensi silmäyksellä rakastuminen ja epähygieeniset lintusuudelmat ja keskitytään siihen, että tämä oikeasti on romanttinen laulu. Englanninkielisissä (ja kyllä suomenkielisissäkin) sanoituksissa on jotakin niin mukavan vanhanaikaista, että pidän niistä kovasti.

 

 

2. So This Is Love - Tuhkimo Myönnetään, että elokuvaa katsoessani sivuutin tämän kappaleen kauneuden ajattelemalla: "Ei noin nopeassa ajassa voi rakastua!" Laulun lumo piilee kuitenkin juuri siinä, että se saa katsojan uskomaan tosirakkauteen vasta tavanneen parin välillä. Kohtaus on myös animaationsa puolesta aivan käsittämättömän upea, maalatut taustat ja parin liikkeet hivelevät silmiä. Samaa tyyliä edustaa Kaunottaren ja kulkurin Bella Notte, jota myös harkitsin listalle. En ole kuitenkaan kyseistä elokuvaa vielä nähnyt, joten tutumpi Tuhkimo vei voiton. Suomiversio kappaleesta on ihan hieno ja käännöskin on onnistunut, mutta Anna Kuoppamäen sinänsä kaunis ääni ei vedä vertoja ihastuttavalle Ilene Woodsille, joka onnistuu todella tekemään ajattoman roolisuorituksen.  

1. Once Upon a Dream - Prinsessa RuusunenListan ykkönen oli selvä alusta saakka, nimittäin Once Upon a Dream on oikea helmi oikeastaan Disneyn koko tuotannon joukossa. Se on romanttinen, mutta ei imelä. Vanha, mutta ei vanhentunut. Prinsessa Ruususen muut laulut (I Wonder:ia ehkä lukuunottamatta) ovat helposti unohdettavia ja auttamattoman vanhanaikaisia nykykatsojalle. Mutta sitten tulee tämä laulu, joka nostaa elokuvan yhdeksi suosikeikseni Waltin aikaisista elokuvista. Se saa minut pitämään Aurorasta ja Phillipistä parina, vaikka heitä ei yhdessä juuri muuten nähdä. Lisäksi kohtauksen animaatio on ihanaa: Auroran liikkeet, parin tanssi, taustat... Kaiken kaikkiaan rakastan tätä kappaletta, enkä osaa edes täysin selittää minkä vuoksi. Mitä tulee dubbeihin, Päivi Virtanen kuulostaa enemmän Auroran ikäiseltä kuin Mary Costa, ja hänellä on todella suloinen ääni (ottaa kyllä välillä korvaan korkeat nuotit). Costan äänessä on puolestaan jotain todella klassista ja sitä on ilo kuunnella. Tom Nymanin Phillip on aivan hurmaava, voisin kuunnella hänen ääntään joka päivä. Tosin ei Bill Shirley sen huonommin suoriudu. Vaikea näiden kahden väliltä on valita, mutta menköön nyt alkuperäinen.
Anteeksi että luukun kanssa kesti, tässä joulun alla on kaikenlaista... Joka tapauksessa nyt se on tehty! Mitkä ovat teidän suosikkejanne "vanhoista" Disney-lauluista? 

2 kommenttia:

  1. Oi, nämä on kaikki ihania lauluja! Vanhemmissa Disneyn klassikoissa on todella paljon ihania lauluja, ja niihin oman ihanan lisänsä tekee laulujen vanhanaikaisuus, niin sanallisesti kuin nauhoituksellisesti. Näiden kappaleiden lisäksi tykkään oikeastaan kaikista Lumikin lauluista (joista osasta on tullut jo klassikkoja!), Pinocchion When You Wish Upon a Starista, Bella Nottesta, Cruella de Villistä ja Viidakkokirjan svengaavasta laulusta I wanna be like you.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, vanhoista Disney-lauluista välittyy se tietty tunne, jota ei uudemmissa lauluissa ole. Nuo sinunkin listaamasi laulut ovat hienoja! :)

      Poista