perjantai 18. joulukuuta 2015

1/2 Joulukalenteri, 9. luukku

Lukion ensimmäisen vuoden syksy on nyt takana, ja joululoma on alkanut. Joulukalenterin kirjoittaminen sen sijaan jatkuu aattoon asti. Aiheen valitseminen tälle luukulle otti aikansa, mutta lopulta päädyin Lotan ehdotukseen elokuvista pois jätetyistä kappaleista. Disney-elokuvissa on paljon musiikkia, eikä kaikkia sävellettyjä kappaleita voi keskimäärin puolentoista tunnin elokuviin sisällyttää. Joidenkin kappaleiden pois jättämisen ymmärtää, mutta jotkut ovat niin hyviä, että harmittaa, ettei niitä elokuvassa kuulla. En ole kuullut läheskään kaikkia näistä ulkopuolelle jääneistä lauluista, ja hyviä on vielä paljon enemmän, mutta tässä kolme suosikkia kuulemistani. 


 

 

3. Babkak, Omar, Aladdin, Kassim - AladdinEn tiedä kovin tarkkaan Aladdinin tekovaiheita, mutta ilmeisesti Aladdinilla oli alun perin kolme ystävää, jotka myös elivät kaduilla, ja tämä olisi ollut heidän tunnuskappaleensa. Laulu on otettu kuitenkin mukaan esimerkiksi Broadway-versioon. Jos ette ole kuulleet tätä kappaletta, suosittelen tekemään niin! Kappaleessa on tarttuva sävel ja hauskat sanoituksetkin. Monet muutkin Aladdinin poisjätetyistä kappaleista ovat hyviä, esimerkiksi koskettava Proud of Your Boy.

2. Life's Too Short - FrozenTämä kappale olisi ollut samassa kohdassa kuin For the First Time in Forever:n repriisi on, eli Annan saapuessa Elsan jääpalatsiin. Niin paljon kuin edellämainitusta laulusta pidänkin, olisi hauskaa nähdä tämä kappalekin elokuvassa, sillä siinä siskosten välinen jännite on vielä suurempi ja heidän välilleen puhkeaa riita. Se olisi ollut ehkä hivenen realistisempi vaihtoehto, sillä vietettyään monta vuotta ilman kontaktia välillään Annan ja Elsan olisi voinut ajatella olevan paljon huonommissa väleissä. Onhan niitä erimielisyyksiä lopullisessa elokuvassakin, mutta tällainen kappale olisi tuonut vielä selkeämmin esille sisarusten erilaisuuden ja yksinäisyyden. Sävel on myös mieleenpainuva.
1. If I Never Knew You - PocahontasTämä laulu on niin kaunis, että harmittaa, ettei sitä otettu mukaan elokuvaan. Se soi kyllä lopputeksteissä, mutta varsinaisesta elokuvasta puuttuu kuitenkin rakkauslaulu, ja tämä olisi täyttänyt sen aseman täydellisesti. Sanoitukset ovat ihanat, ja vaikka laulu on surullinen, siinä on myös toivoa. Vaikka en niin välitä Pocahontasista ja John Smithistä parina, tämä kappale on silti liikuttava. En ole nähnyt elokuvan juhlajulkaisua, johon kappale otettiin mukaan, mutta näkisin sen mielelläni ihan vain tämän vuoksi. Kohtaus on kaunis ja melko aikuismainen, saan siitä kylmiä väreitä.
Enää on kolme luukkua jäljellä, joten aihe-ehdotukset eivät taida enää olla tarpeen. Pitää vain päättää, mitä niistä käyttäisin... Kuulen mielelläni, mistä poisjätetyistä kappaleista lukijat pitävät!7 kommenttia:

 1. Kiva, että ainakin ehdotuksistani toteutui :)

  Sinulla on (jälleen) lähes sama top 3 kuin minulla. If I never knew you pysyy minulla ykkösenä, se on, kuten sanoit, ihana, mutta surullinen. Life's toi short siirtyisi minulla kolmanneksi ja toiseksi pääsisi Notre Damen kellonsoittajan lopputeksteissä soiva Someday, joka oli toinen vaihtoehto God help the outcastille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tuota Someday-laulua muistanutkaan, lopputekstien biisit kun eivät jää itselläni juuri mieleen. Kaunis se kyllä on, ja voimakkaampi kuin God Help the Outcasts, mutta ilmeisesti sitä ei juuri siksi käytetty, kun kirkkoon haluttiin hiljaisempi laulu.

   Poista
 2. Hihii! Aladdinissa on monia hyviä poistettuja lauluja, ja juuri tämä kaveruslaulu on kaikista hauskin! :D Tuota Frozenin laulua en jostain sysytä ollut ennen kuullutkaan, vaikka olen tiennyt laulun olemassaolosta... Kiitos siis videosta!

  Olet saanut minulta Liebster-tunnustuksen mielenkiintoisen blogisi kunniaksi! Lue lisää:

  http://ihmeidenaukio.blogspot.fi/2015/12/liebster-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos tunnustuksesta! :) Tuli ihan yllätyksenä, ja saattaakin vähän kestää, ennen kuin ehdin tuohon vastaamaan, mutta ei kai tässä mitään aikarajaa ollut? Pitää seurata blogeja vähän ahkerammin, että pystyy jakamaan tunnustusta eteenpäin. :)

   Poista
  2. Eipä ole mitään aikarajaa, että ihan vaikka runsaasti ensi vuoden puolella kerkeät kysymyksiin vastailla! :) Nyt vietetään ensin ihanaa ja "runsaslumista" joulua!

   Poista
 3. Olen täysin samaa mieltä Frozenin Life's Too Short -kappaleesta, sen sisältämä siskosten erimielisyyksien korostaminen olisi ollut varsinkin Annan hahmon kannalta hyvä ja nimenomaan realistinen lisä. Mielestäni Anna on lopullisessa leffassa suorastaan epäuskottavan ymmärtäväinen, eikä hänen hylätyksi tulemisen tunnettaan käsitellä leffassa oikeastaan ollenkaan. Toisaalta tämä pois jätetty laulu olisi ollut paljon pirteämpi ja tomerampi kuin lopulta leffaan päätynyt tunnelmaltaan aika ahdistava ja siksi voimakas repriisi. Lopullinen valinta tuntuu siksi mielestäni tyylillisesti paremmalta valinnalta kohtaukseen, vaikka sisällöllisestä tämä vaihtoehto olisi antanut hahmoille jotain mitä olisin kovasti kaivannut.

  Sen sijaan en kauheasti välitä Pocahontasin If I Never Knew Yousta, koska mielestäni se ei oikein sovi leffan tyyliin. Kaikki muut laulukohtaukset ovat tosi painokkaasti liikkeessä, mutta tämä on täysin sidottu yhteen paikkaan ja visuaalisuudeltaan hyvin staattinen, vaikkakin sinänsä ihan nätti. Tavallaan se on myös staattisuudessaan vaikuttava juuri sen kontrastin vuoksi, joka vauhdikkaampiin kappaleisiin verrattuna syntyy, mutta samalla se ei mielestäni erilaisuutensa takia oikein toimi rytmityksellisesti. En myöskään pidä montaasia parikymmentä minuuttia sitten nähdyistä hetkistä kovin tyylikkäänä ratkaisuna, enkä ole kovin ihastunut Mel Gibsonin lauluääneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, näiden kappaleiden yhdistäminen olisi kyllä ollut hyvä ratkaisu. En muutenkaan usko, että Anna olisi oikeasti pysynyt niin optimistisena kaikkien yksinäisten vuosien jälkeen. Olisi kyllä tullut aika masentava elokuva, jos molemmat siskokset olisivat vain velloneet ikävissä muistoissa ilman tulevaisuudenuskoa, joten menköön. Ei Frozen muutenkaan täydellinen ole, vaikka vahvuuksia löytyy.

   Ymmärrän kyllä pointtisi If I Never Knew You- kappaleesta, vaikka itse en tuollaiseen ole kiinnittänyt huomiota. Kappale on myös esityspaikaltaan vähän huonossa kohdassa, heti ennen Savages-laulua. Vähän samaan tapaan kuin Kaunottaren ja hirviön erikoisjulkaisussa Human Again sijoittuu heti Something There- kappaleen perään, mikä saa tällaisen lauluintoilijankin huokaisemaan. Musikaaleissa pitäisi kuitenkin säilyttää tietty tasapaino laulujen ja puhekohtien välillä.

   Ja Mel Gibsonin ääni on mitä on, en minäkään siitä erityisemmin piittaa. Onneksi Judy Kuhn pelastaa paljon.

   Poista