maanantai 14. joulukuuta 2015

1/2 Joulukalenteri, 7. luukku

Loma häämöttää jo, mutta koulustressi pukkaa vain päälle. Joulukalenteri kuitenkin jatkuu tuttuun tapaan. Tämän luukun aiheena ovat repriisit eli kertaukset. Useissa Disneyn musikaalielokuvissa on kertaus ainakin yhdestä laulusta, ja useimmissa tapauksissa nämä toistavat varsinaisen kappaleen teemaa mutta tuovat jotain uutta mukaan. Minusta on mukava kuulla jo tuttu sävelmä myöhemmin elokuvassa, ja joskus kertaukset onnistuvat koskettamaan jopa enemmän kuin sama kappale aiemmin. Tässä siis kolme mielestäni parasta kertausta! 

3. Prince Ali reprise - Aladdin


Jafarilla ei Aladdinissa ole varsinaista omaa kappaletta, mutta pääsee hänkin näyttämään laulutaitonsa lähellä elokuvan loppua esitetyssä Prince Alin kertauksessa. Pidän varsinaisesta kappaleestakin paljon, ja minusta on ovelasti keksitty, että sitä voi näin käyttää uudelleen. Laululla on tietenkin myös suuri merkitys juonen kannalta. Ja täytyy sanoa, että vaikka Aladdinin suomidubbi on yksi parhaita ja Jarkko Rantanen vetää Jafarin roolin moitteettomasti, mutta tähän lauluun hän ei saa samaa kierouden tunnetta kuin alkuperäisääni Jonathan Freeman. 

2. Belle reprise - Kaunotar ja hirviö Elokuvan alussa kuultu Belle esittelee loistavasti Bellen hahmon ja kyläläisten suhtautumisen häneen. Jo silloin saamme tietää, ettei Belle ole aivan tyytyväinen elämäänsä kylässä. Gastonin kosinnan jälkeen Belle turhautuu ja alkaa laulaa siitä, miten haluaa elämäänsä seikkailuja ja jonkun, joka ymmärtäisi häntä. Repriisissä Bellen kaipuu muualle käy yhä voimakkaamaksi, ja voin jollain tavalla samaistua häneen. Kyllä sitä itsekin välillä arkeen tylsistyy, ja on aina jännittävää
uneksia seikkailuista. Päätin muuten taas vähän vaihdella kieliä ja käytin ranskankielistä Belleä. Ääni sopii hyvin Bellen persoonaan ja kieli tuntuu luontevalta, onhan ranska Bellen äidinkieli. 

1. For the First Time in Forever reprise - Frozen


Tämä onkin ensimmäinen kappale Frozenista, joka pääsee joulukalenteriini. Kyse ei ole siitä, ettenkö pitäisi elokuvan lauluista, mutta 90-luvun laulut vain ovat minusta Disneyn parhaimmistoa. Kuitenkin tämä repriisi on ehkä suosikkini Frozenin lauluista ja mielestäni varsinaista kappaletta parempi. Annan ja Elsan duetto kuulostaa upealta, ja erityisesti pidän siitä, miten se vain kiihtyy loppua kohden. Siskosten erilaiset luonteet ja asenteet tulevat tässä laulussa hyvin esille, ja samalla on selvää, miten paljon he yhä välittävät toisistaan. Kaikkiaan hyvin onnistunut laulu, joka on myös melko pitkä repriisiksi. Osoitan jälleen ihastukseni ruotsinkielisiin dubbeihin vinkkaamalla Mimmi Sandénin ja Annika Herlitzin ihanan vahvaa duettoa, joka on paras tästä kappaleesta kuulemani versio. Pitäisi varmaankin katsoa Frozen seuraavan kerran ruotsiksi!
Sain tämänkin luukun sitten tehtyä, vaikka myöhäiseksi meni. Mistä repriiseistä lukijat pitävät eniten? Ja koska aiheet alkavat uhkaavasti loppua kesken, saa myös ehdottaa, mistä lauluaiheista voisin tehdä tulevia luukkuja!

2 kommenttia:

 1. Disney-biisien repriisit ovat kyllä parhautta! Itse en osaa sanoa järjestystä, mutta pidän mainitsemistasi Belle- ja For the fist time in forever-repriiseistä. Lisäksi pidän myös Pienen merenneidon Part of your world- repriisistä.

  Sitten muutama ehdotus lauluaiheista:
  Parhaat duetot (tai parhaat rakkauslaulut)
  Parhaat jatko-osien biisit
  Parhaat pop-versiot
  Parhaat Pixar biisit ( niitä ei kyllä ole kovin paljon, mutta tämä on vain ehdotus :) )
  Muut kuin klassikkojen biisit

  Ja viimeinen luukku voisi olla kaikista parhaat disney biisit ( kaikki lasketaan: klassikot, jatko-osat, pixar, näytellyt...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ehdotuksista! Osa on ollut itsellänikin mielessä, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi esimerkiksi parhaita pop-versioita... En kyllä niitä erityisemmin kuuntelekaan. Sama pätee jatko-osiin, niitä ei ole juuri tullut katsottua, vaikka jotkut biisit ovat kyllä ihan hyviä. Mutta katsotaan nyt! :)

   Poista