tiistai 14. elokuuta 2018

Rapunzel, Rapunzel, let down your hair! (eli miksi Tähkäpäällä ei saisi olla lyhyitä hiuksia?)

Huomasin juuri, että olen julkaissut tänä vuonna vain yhden postauksen... Täytyy yrittää loppuvuodesta olla aktiivisempi!

Olen seurannut uusia trailereita ja kuvia koskien Räyhä-Ralfin jatko-osaa Ralph Breaks the Internet, ja olen huolissani monestakin asiasta. Tänään haluan kuitenkin puhua elokuvassa nähtävistä Disney-prinsessoista, jotka ovat varmasti herättäneet eniten keskustelua netissä. Aivan erityisesti haluan nostaa esille Tähkäpään. 

(Teksti sisältää juonipaljastuksia elokuvasta Kaksin karkuteillä!)

Olen samaan aikaan innoissani ja peloissani prinsessojen esiintymisestä (minkä luulen kyllä olevan aika lyhyt). Ovatko prinsessat uskollisia omille luonteilleen? (en oikein osaa kuvitella alkuperäistä Tuhkimoa osoittamassa ketään kengällään...) Ovatko he vain vitsien lähteitä? Entä onko vitseissä mitään uutta? Sanonpahan vain, että jos Aurora on vain "nukkuva prinsessa", minua ei naurata. Uusimmassa trailerissa hän torkahtaa Nap Queen -pyjamassa, joten en herättele kauheasti toiveita. 

Sitten on prinsessojen designit. Suurimmaksi osaksi näyttää ihan hyvältä, mutta kiinnitin huomiota siihen, että Tuhkimolla on vaaleat hiukset, kuten oheistuotteissa, eikä punertavat, niin kuin hänellä alun perin oli. Tämä harmittaa minua, koska tykkään Tuhkimon alkuperäisestä hiusväristä. Lisäksi hänen pukunsa on paljon sinisempi kuin alkuperäinen, hopeanhohtoinen leninki. 

Mutta eniten minua mietityttää Tähkäpää. Eikä vain tässä elokuvassa, vaan yleensäkin. Miksi hänellä on pitkät hiukset? Aivan kuin Eugene ei olisikaan leikannut Tähkäpään hiuksia oman henkensä uhallakin, jotta voi vapauttaa hänet Gothelin vallasta. Tämä on yksi suosikkikohtauksiani elokuvasta ja sillä on valtava painoarvo. Tähkäpään hiuksista on ehkä hyötyä, mutta ne myös sitovat hänet vuosiksi torniin ja erottavat hänet oikeista vanhemmistaan. Hiusten leikkaaminen on sekä valtava rakkauden osoitus että Tähkäpään vapauden symboli. Ja ajatelkaa miten helpottavaa olisi saada sellainen määrä hiuksia pois! 

Kuvan lähde: http://www.animationboss.net/ralph-breaks-the-internet-wreck-it-ralph-2/

Tähkäpää ei kuitenkaan tunnu pääsevän eroon hiuksistaan. Useimmissa oheistuotteissa hänellä on pitkät hiukset, ne kasvoivat jostain syystä takaisin Tangled: Before Ever After -TV-elokuvassa (en ole kyseistä elokuvaa nähnyt, joten en tiedä tarkemmin) ja nyt hänellä on ne jostain syystä myös Ralph Breaks the Internet:issä. Sentään häitään Tähkäpää sai viettää lyhyissä hiuksissa Tangled Ever After -lyhytelokuvassa. 

Keksin kyllä helposti syitä, miksi Tähkäpään kutrit palaavat kerta toisensa jälkeen. Ensinnäkin ne ovat hänen tunnusmerkkinsä, eivät pelkästään Disneyn Tähkäpään vaan satuhahmon yleensä. Lisäksi hiusten leikkaamista voi pitää juonipaljastuksena... mutta koska elokuvan ilmestymisestä on jo kahdeksan vuotta aikaa, en pidä sitä kovin hyvänä syynä. Hiukset ovat myös komedian aihe järjettömän pituutensa vuoksi. Ja viimeisenä syynä... en haluaisi sanoa sitä, mutta pitkiä hiuksia pidetään naisellisempina. 

Kaikilla prinsessoilla Lumikin jälkeen on ollut keskipitkät tai hyvin pitkät hiukset. Monia heistä on vaikea kuvitella ilman pitkiä hiuksia. Pocahontasin tuulessa liehuvat suortuvat, Arielin veden mukana lainehtivat kutrit, Meridan vallattomat kiharat... Mulan leikkasi kyllä hiuksensa hartiamittaisiksi voidakseen esittää miestä, mutta hänetkin kuvataan useammin pitkien hiusten kanssa (mitä kritisoin Prinsessat-brändiä koskevassa postauksessani). Tähkäpää teki historiaa olemalla sekä Disneyn pitkä- että lyhythiuksisin prinsessa. Ja vaikka hiukset vaikuttavat hänen tarinaansa, ne eivät määritä häntä hahmona. Eivätkä lyhyet hiukset ainakaan minusta vähennä hänen viehätysvoimaansa.

Kuvan lähde: https://animationscreencaps.com/tangled-ever-after-2012/

Toivon, että tulevaisuudessa Disney-elokuvissa nähtäisiin enemmän lyhythiuksisia sankarittaria. Se antaisi positiivisen viestin: naiseutta ei määritä hiusten pituus. Itse pidän mieluiten hiukseni melko lyhyinä, koska se on minusta mukavampaa ja lyhyitä hiuksia on helpompi hoitaa. Silti käytän mielelläni mekkoja enkä tunne olevani vähemmän naisellinen kuin mitä olin pitkähiuksisena. Pixar-elokuvissa lyhythiuksisia naishahmoja on nähty useammin (Ihmeperhe, Rottatouille, Inside Out), ja minusta Disneyn studiot voisivat ottaa mallia ja palata juurilleen. Jos lyhythiuksinen prinsessa oli muodikas vuonna 1937, on hän varmasti sitä myös vuonna 2018. 


Mitä mieltä olet Tähkäpään hiusten pituudesta? Entä millaisia ajatuksia Ralph Breaks the Internet -trailerit ovat herättäneet?

7 kommenttia:

 1. Oivallisia huomioita Eleanor!

  Minusta juuri tuo Nelli tuo mukavaa kaaottisuutta tuohon naispäähahmokaartiin ja uskon että naiskuva on jonkinlaisessa murroksessa tällä hetkellä myös Disneyn sisällä. Pakko myöntää, etten ole elokuvia nähnyt sitä määrää että osaisin ottaa kantaa laajemmin siihen miten muutos on vuosikymmenten aikana edennyt, mutta näyttäisi siltä että siitä "neito pulassa" -juonesta ollaan pääsemässä hiljalleen eroon. Ehkä se jossain vaiheessa alkaa näkyä myös naishahmojen ulkonäössä.

  Sitten tuohon toiseen huomioosi. Jatkumohan on ollut aina Disneylle pieni ongelma. Kaunottaren ja hirviön Hirviö on aina hirviö esiintyessään jossain elokuvan ulkopuolella vaikka tarinallisestihan hänen pitäisi olla jo ihmismuodossaan. Samoin sellaisia pahiksia on elossa, jotka elokuvien lopussa kuolevat. Ehkä Disney pyrkii valitsemaan aina sen olomuodon ja ulkonäön joka on kaikkein parhaiten tunnistettavissa ja esimerkiksi juuri Tähkäpään idea ovat ne pitkät hiukset.

  Mutta on tosiaankin mielenkiintoista nähdä miten Disneyn naiskuva muuttuu tässä lähivuosina ja millaisen paikan mieshahmot löytävät siinä vierellä. Voisiko joskus jopa nainen-mies -kombo vaihtua joksikin muuksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Minusta taas tuntuu, että Disneyn elokuvissa on tultu siihen pisteeseen, että naishahmot alkavat jo vähän toistaa itseään. 90-luvulla Disneyn neidot kehittyivät vähitellen omien tarinoidensa kiistattomiksi sankareiksi, ja sankareita he ovat edelleen, vain vähemmän omaperäisiä sellaisia. 2010-luvulla erityisen suosituiksi näyttävät nousseen omapäiset ja tuliset sankarittaret. Vaianassa petyin siihen, että päähahmo tuntui turhankin tutulta, ja toivonkin, että Disneyllä hoksataan luoda monipuolisempia naishahmoja.

   Neito pulassa -juonessa ei minusta sinällään ole vikaa, kunhan naishahmolla on tarinassa muutakin tekemistä kuin olla miehen pelastettavana. Eikä Disneyltä kovin montaa täysin passiivista naishahmoa löydykään, Aurora tulee päällimäisenä mieleen. Itse pidän tasapuolisista suhteista, jossa nainen ja mies pelastavat toinen toisensa, kuten Kaunottaressa ja hirviössä.

   Hyviä huomioita elokuvien jatkumosta. Hirviön pysymisen hirviönä esim. jatko-osissa ymmärrän, koska tarinan nimi on Kaunotar ja hirviö ja sinänsä Hirviö on kiinnostavampi kuin prinssi. Sitä paitsi jatko-osat tapahtuvat ensimmäisen osan aikaan, hyödyntäen sitä, ettemme oikeastaan tiedä, miten pitkän ajan Belle vietti Hirviön linnassa. Itse kyllä näkisin mielelläni Hirviön myös ihmismuodossaan. Pahisten "elossaolo" menee lähinnä metatasolle. Eiväthän prinsessatkaan ole edes samalta aikakaudelta, ja silti he esiintyvät yhdessä Ralph Breaks the Internet -elokuvassa.

   Minusta olisi kiintoisaa nähdä muitakin kokoonpanoja kuin nainen ja mies. Miksei voisi olla vaikka kolmen ryhmää? Tai kaksi naista/miestä. Pelkästään tällaisia kaavoja muuttamalla tarinoista voisi tulla tuoreempia. Kyllä elokuvat nykyiselläänkin toimivat, mutta vaihtelu voisi virkistää.

   Poista
 2. Hienon tekstin olet kirjoittanut! Itseäni ärsyttää kanssa juurikin nuo Tähkäpään hiukset lähinnä mainitsemassasi Before Ever After -elokuvassa ja tv-sarjassa. En itsekään ole elokuvaa nähnyt, eikä toisaalta tee mieli katsoakaan, jos hiukset vain yhtäkkiä pömpähtävät takaisin. :P Miksei häntä voisi näyttää maailmalle lyhyissä, kauniissa hiuksissaan?

  Räyhä-Ralf 2 vaikuttaa mielenkiintoiselle elokuvalle... Vaikka toisaalta minulla on sellainen fiilis, että elokuva saattaa olla jonkinasteinen pettymys. En tiedä, mistä tunne johtuu, mutta sellainen olo minulle on trailereista tullut. Erityisesti yksi kohtaus eräässä trailerissa on saanut minut suorastaan voimaan pahoin. :P Prinsessojen näkeminen yhdessä paikassa on siistiä, mutta en usko, että he ovat luonteeltaan samanlaisia kuin elokuvissaan. Trailereissa prinsessoista on ainakin vedetty tosi huumoripitoisia hahmoja ja heidän kustannuksellaan leikitellään ronskistikin. Olen ymmärtänyt (lukenut vai nähnyt trailerista, en muista), että Nellin tapaamat prinsessat sijaitsisivat ohmydisney.comin keskustelupalstalla tai vastaavalla serverillä. Internetissä esiintyvät Disney-prinsessat eivät ole samanlaisia kuin elokuvissa nähtävät, ja koska Räyhä-Ralf 2 sijoittuu Internettiin, täytyy prinsessoidenkin olla "Internet-versioita" itsestään. Tämä on sinällään harmi, sillä neitojen kohtaamisesta ei tule siis autenttinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei muutenkaan kovin suuria odotuksia ole, joten en varmaan tule elokuvaan kovin suuresti pettymäänkään. Pelkään, että elokuvasta tulee liian sekava enkä ole saanut oikein minkäänlaista käsitystä varsinaisesta juonesta. Tuota minäkin ajattelin, etteivät prinsessat olisi aivan omia itsejään, mutta en osannut pukea sitä sanoiksi. Vähän ärsyttävää kyllä... Mutta onhan tuossa järkeä, kun elokuva kerran Internetiin sijoittuu.

   Poista
 3. Mä ihmettelen todella paljon miten ihmeessä Tähkäpään hiuksia ei onnistuttu leikkaamaan kun ne kasvoi takas ja varsinkin, jos toi tv-sarja sijoittuu aikaan elokuvan ja lyhärin välillä. Ei siinä oo mitään järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen varmaankin jokin selitys annetaan, mutta minäkin kyllä ihmettelen, miksi hiukset kasvavat takaisin (kun elokuvassa nimenomaan annettiin ymmärtää, etteivät hiukset enää kasvaisi leikkuun jälkeen), eikä niitä saa leikattua, mutta sitten lyhärissä ne ovatkin taas lyhyet... Tuntuu aika turhalta. Mutta en tosiaan ole tuota Before Ever After -elokuvaa tai sarjaa nähnyt, joten en tiedä miten tämä ongelma on ratkaistu. Tuntuu kyllä siltä, että sarjan tekijät vain väen vängällä tahtoivat Tähkäpään pitkät hiukset takaisin.

   Poista
  2. Tähkäpää hiusten lisäksi mä ihmettelen myös sitä minkä takia Annalla on yhä se jääraita hiuksissaan. Sehän lähti kun Anna oli sulanut siitä ikijäästä eikä sitä jääraitaa oo lyhäreissä, joiden tapahtumat sijoittuu ajalle Frozenin jälkeen.

   Poista