perjantai 29. syyskuuta 2017

I'm not a princess - Pohdintoja Prinsessat-tuotemerkistä

Hei kaikille! Koulu on pitänyt kiireisenä, mutta löysin kuitenkin aikaa lyhyelle postaukselle. Tällä kertaa kirjoitan aiheesta, jota olen jo pidemmän aikaa halunnut käsitellä, nimittäin Disneyn Prinsessat -brändiä. Käsittelen Disneyn lisäksi myös laajemmin sitä, mitä mieltä olen siitä, että tyttöjen esikuvaksi tarjotaan prinsessoja.

Ensinnäkin, minulla ei ole mitään Disneyn prinsessaelokuvia vastaan. Päinvastoin, monet niistä kuuluvat suosikkielokuviini, ja päähenkilöt ovat tulleet vuosien varrella yhä aktiivisemmiksi ja moniulotteisemmiksi sankarittariksi. Mutta kun puhutaan virallisesta Disney Princess -tuotemerkistä, asia on hieman toinen.

Disneyn prinsessoihin kuuluvat varhaisimmat prinsessat Lumikki, Tuhkimo ja Aurora, renessanssiajan Ariel, Belle, Jasmine, Pocahontas ja Mulan sekä 2000-luvun Tiana, Tähkäpää ja Merida. Suurin osa heistä on prinsessoja, mutta Pocahontas on päällikön tytär ja Mulan... ei liity kuninkaallisiin mitenkään. Tämä häiritsee minua - Mulan, joka on yksi Disneyn aktiivisimmista sankarittarista, mutta tulee aivan tavallisesta perheestä, onkin yhtäkkiä prinsessa. Aivan kuin tavallinen tyttö ei voisi olla riittävän ihailtava, vaan hänet täytyy välttämättä korottaa prinsessastatukseen.

Prinsessabrändissä minua häiritsee myös se, että kaiken pitää olla niin tyttömäistä. Prinsessoilla on kauniit mekot, hienoja kampauksia, ja kaikkialla on paljon kimalletta ja vaaleanpunaista väriä. Siinä missä samanikäisten poikien tuotteet ovat supersankariteemaisia ja toiminnallisia, tytöille välitetään viestiä siitä, että heidän tarvitsee vain näyttää kauniilta ja naiselliselta. Koko Prinsessat-nimi tuntuu ongelmalliselta. Jos esimerkiksi puhuttaisiin Disneyn Sankarittarista, syntyy heti erilainen mielikuva (tosin englanniksi Disney Heroines ei varmaan toimisi). Miksi tyttöjen pitäisi muutenkaan haluta prinsessoiksi? Todelliset prinsessat ovat harvassa, ja vaikka nykyään sellaiseksi onkin helpompi tulla, se ei tee elämästä lähtökohtaisesti onnellista. Ja myönnetään, prinsessa-sana on tässä yhteydessä enemmän metaforinen, "sinäkin voit olla oman elämäsi prinsessa" -tyylinen ilmaisu. Mutta sitä suuremmalla syyllä, miksi juuri prinsessa? Jos tyttöjen ihanteeksi asetetaan kaunis, elegantti nainen, jonka tärkein tehtävä on olla edustava ja saada lapsia, mitä se kertoo yhteiskunnastamme?

Brändiä on kehuttu siitä, että siihen sisältyy etnisesti erilaisia ja muutenkin toisistaan eroavia naishahmoja. Mutta itse tuotteissa, joissa poseeraa useampi prinsessa, nämä erot eivät näy. Kaikilla on kasvoillaan persoonaton hymy ja kimaltava juhlamekko. Joissakin designeissä jopa asut ovat samanlaiset! Ja palatakseni taas hetkeksi Mulaniin, minua ärsyttää suunnattomasti, että hänellä on prinsessa-designissaan pitkät hiukset ja korostetun naisellisia asuja. Aivan kuin sillä, ettei hän elokuvassaan sopeutunut muiden häneltä odottamaan morsiamen rooliin, ei olisi mitään väliä. Mutta eihän prinsessa voi mitenkään olla epänaisellinen. Edes silloin, kun hän ei ole oikeasti prinsessa.

Näytä kauniilta ja kimalla.
Kuvan lähde: http://www.fanpop.com/clubs/the-disney-princess/images/36798441/title/disney-princess-photo
Mutta entä Prinsessat-tuotemerkin tulevaisuus? Frozenin Annaa ja Elsaa veikattiin seuraaviksi jäseniksi kokoonpanoon, mutta nyt kun Frozen on menestynyt niin hyvin omana tuoteperheenään, todennäköisemmältä ehdokkaalta vaikuttaakin Disneyn uusin sankaritar Vaiana. Mutta onko hän prinsessa? Vaiana itse kiistää tämän elokuvassa ja sanoo sen sijaan olevansa päällikön tytär. Mutta kuten Maui sanoo: "If you wear a dress, and you have an animal sidekick, you're a princess." Joten vaikuttaa siltä, että Vaiana on jo hävinnyt väittelyn. Vaikkei hänestä kokoonpanon virallista jäsentä tulisikaan, hänet tullaan kuitenkin mitä todennäköisimmin muistamaan Tyynenmeren Disney-prinsessana. Vähän niin kuin Pocahontaskin on intiaaniprinsessa. Tekeekö Disney siis hyvää työtä sisällyttäessään alkuperäiskulttuureja suosittuun tuoteperheeseensä, vai onko kyse sittenkin näiden kulttuurien omien piirteiden länsimaalaistamisesta?

Omasta mielestäni Prinsessat-brändi on auttamattoman vanhanaikainen ja kaipaisi uudistusta. Suurin osa näistä sankarittarista ansaitsisi enemmän. Heidät tulisi kuvata urheina, yksilöllisinä ja toiminnallisina naisina, ei huippumalleina.

Kuulen mielelläni muidenkin mielipiteitä aiheesta. Mitä pidätte Prinsessat-tuotemerkistä? Itse kirjoitin melko yksipuolisesti sen huonoista puolista, mutta toisenlaisiakin mielipiteitä olisi kiintoisa kuulla. Lisäksi aiheita tuleviin postauksiin saa mielellään ehdottaa.

3 kommenttia:

 1. Miten hyvä teksti! Ihanaa, että kirjoitit tästä aiheesta. Prinsessat-brändi on ärsyttänyt minua pitkään. Erityisesti se, että edelleen jos prinsessoista valitaan vaikka reppuun tai penaalin kylkeen vain kourallinen prinsessoja, ne ovat Tuhkimo, Lumikki, Ruusunen ja Belle, tai kombo muita kaikista tyypillisimpiä prinsessoja. En ole koskaan nähnyt, että yhdistelmässä olisi vaikkapa Mulan, Merida, Pocahontas ja Tiana (vielä kummallisempaa olisi jos noiden joukkoon lisäisi vielä esim. juuri Tuhkimon).

  Hyvä pointti tuo pohdinta aiheesta, että onko Vaianan oikeastaan hyväksi tulla osaksi Prinsessakaartia!

  Lisäksi prinsessa-nimitys on niin huvittava siitä, että sana prinsessa tarkoittaa arkikielessä aivan eri asiaa kuin mikä se on arvonimenä. (Prinsessa on hallitsijahuoneen naispuolinen ei-hallitseva jäsen. Nimitystä käytetään yleensä hallitsijan naispuolisista jälkeläisistä tai kuninkaan puolisosta, joka ei ole kuningatar. Terv. Wikipedia.) Mutta tavallisesti prinsessalla tarkoitetaan "kaunista nuorta naishenkilöä, joka on pukeutunut pitkään ja kuohkeaan mekkoon".

  Vielä kerran kiitos, kun valitsit tämän aiheen käsittelyyn! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että pidit tekstistä! Juuri sama ärsyyntyminen sai minut avautumaan mielipiteistäni. Niin sanottuja "perinteisiä" prinsessoja näkee tosiaan lasten tuotteissa enemmän kuin uudempia ja etnisyydeltään muita kuin valkoisia prinsessoja. Mulan ja Pocahontas taitavat olla nykyään ne vähiten suositut "prinsessat", mikä on sinänsä harmi, kun he ovat kuitenkin parempia roolimalleja kuin Tuhkimo tai Aurora. Mutta toisaalta erityisesti heidän kohdallaan "prinsessointi" ärsyttää.

   Kiitos sinulle kommentista! :) Ajattelin tehdä vastaisuudessakin tämän tyyppisiä, tavallista pohtivampia postauksia.

   Poista
  2. Hei kivaa, jos tällaisia pohtivaisia postauksia tekisit lisää!

   Postausaiheeksi tuon sinulle saman tien haasteen omasta blogistani :D Kirjoitin listauksen elämääni ratkaisevasti vaikuttaneista animaatioelokuvista, ja olisi tosi mielenkiintoista kuulla sellaisia tarinoita muiltakin, joten haastoin sinut tekemään oman listan!

   Löydät postaukseni täältä: https://pyorivanuoli.blogspot.fi/2017/11/3-animaatioelokuvaa-jotka-muuttivat.html

   Poista