torstai 2. kesäkuuta 2016

What makes a monster and what makes a man?

En taaskaan ole tullut kirjoittaneeksi blogiin pariin kuukauteen... Mutta onneksi kesäloma koittaa aivan pian ja silloin on taas enemmän aikaa kirjoittamiseen! Tässä kuussa tulee myös kuluneeksi vuosi Court of Eleanorin perustamisesta. Kylläpä aika rientää!

Mutta nyt varsinaiseen aiheeseen. Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni listan parhaista Disney-pahiksista, mutta jotenkin en ole saanut ajatusta toteutetuksi... Nyt on kuitenkin tullut sen aika. Kurkistetaanpa siis minun "pimeälle puolelleni"! Lista sisältää vähän juonipaljastuksia! Kuvien lähde on taas kerran disneyscreencaps.com.


10. Prinssi Hans - FrozenEn nähnyt Frozenia ennen kuin sen ilmestymisestä oli kulunut yli vuosi, ja olin saanut jo tietää, että Hans on pahis. Harmi sinänsä, koska joillekin se on varmaan ollut todellinen yllätys... Joka tapauksessa Hans on kivan erilainen pahis. Prinssejä nyt on ollut pahiksina aiemminkin, mutta ei sellaisia, jotka onnistuvat hurmaamaan sankarittaren. Minusta olisi kyllä ollut kiva tietää Hansista enemmänkin, on vähän tylsää että hänen todellinen puolensa näytettiin vasta ihan elokuvan lopussa. Hyvä näyttelijä Hans kyllä on, olisin varmaan itsekin mennyt halpaan! Mutta en nyt sentään kihloihin...
9. Yzma - Keisarin uudet kuviotMietin pitkään, pääseekö Yzma listalle vai ei. Yksi pahis kuitenkin puuttui TOP-10:stä, joten pitihän siinä jotain keksiä. Keisarin uudet kuviot on minusta hauskin Disney-elokuva ikinä, joten ei ole ihme, että myös Yzma on huvittava pahis. Kuitenkin suuri osa Yzman hauskuudesta syntyy kanssakäymisestä Kronkin kanssa eikä hahmo tuntuisi yksin läheskään yhtä hyvältä. Tämä hieman vähentää Yzman pisteitä listallani. Yzma on pahis, jota pystyn jotenkin ymmärtämään: en siedä liiallista ylimielisyyttä ja minuakin varmaan ärsyttäisi sellainen ihminen kuin Kuzco. Tyytyisin kyllä Yzman asemassa vain potkuihin, enkä juonittelisi kostoa!

8. Prinssi Juhana - Robin Hood


En juuri välitä Disneyn Robin Hoodista, mutta mieleenpainuvat pahikset tekevät elokuvan vähän paremmaksi. Etenkin prinssi Juhana, joka pelkuruudessaan on enemmän huvittava kuin uhkaava pahis. Tätä vallanhimoista leijonaa on hauska katsoa, tosin minua vähän ärsyttää se jatkuva peukalon imeminen... Prinssi Juhana on myös yksi niitä harvoja Disney-pahiksia, joilla on historiallinen tausta (toinen tällainen pahis on Pocahontasin Ratcliffe), vaikkei hahmo oikeaa kuningas Juhanaa ainakaan ulkonäöltään muistuta...

7. Claude Frollo - Notre Damen kellonsoittajaFrollo on ehdottomasti yksi karmeimmista Disney-pahiksista, mutta myös yksi kiehtovimmista. Harvan pahiksen ajatuksia kuvataan elokuvassa yhtä syvällisesti Frollon. Tuomari Frollo uskoo, että hänen pahat tekonsa ovat oikein, ja ylpeilee pahuuden sijaan hyvyydellään. Ehkä juuri tämä piirre tekee hänestä niin pelottavan hahmon. Kuinka moni toisille ihmisille vääryttä tekevä on mahtanut ajatella, että tekee oikein? Frollossa on syvyyttä ja realistisuutta, ja jos minun koskaan pitäisi pitää esitelmä jostakin Disney-pahiksesta, Frollo olisi ensimmäinen vaihtoehtoni. En sanoisi erityisemmin pitäväni hänen hahmostaan, mutta juuri inhon tunteesta tunnistaa hyvin onnistuneen pahiksen.
6. Pahatar - Prinsessa RuusunenRakastan Prinsessa Ruususta. Elokuva edustaa Disneyn klassikoista kaikkein puhtaimmin satugenreä: on linnoja, haltijattaria ja tietenkin hyvän ja pahan taistelua. Pahatarta voisi sanoa miltei pahuuden ruumiillistumaksi(nimestäkin voi päätellä jotain), joka uskoo viimeiseen asti pahan voimien voittavan hyvyyden ja rakkauden. Hän on Disneyn naispahiksista kaikkein elegantein ja varmasti myös voimakkain. Hänessä on myös todella uhkaava aura, johtuen ehkä juuri hänen hienostuneesta olemuksestaan. 5. Jafar - Aladdin


En oikeastaan osaa selittää, miksi Jafar on näin korkealla. Hän on yksinkertaisesti hyvä pahis, jonka tekemisiä on mielenkiintoista ja kammottavaa seurata. Pidän Jafarista enemmän ennen elokuvan kliimaksia, jolloin hänen päässään kyllä napsahtaa täydellisesti. Jafarilla on joitakin hauskoja kommentteja, kuten (en muista suomenkielistä): "I think it's time to say goodbye to Prince Abubu." Hänellä on myös mahtavia ilmeitä, kuten kyseisessä kuvassa.4. Hades - HerkulesOlen aina pitänyt kreikkalaisesta mytologiasta, mutta en ole siitä niin tarkka, että minua ärsyttäisi Herkuleksen "väärät" kuvaukset jumalista, kuten Hadeksesta. Varsinkin, kun hahmo on aivan mahtava! Hades on huumorintajuinen tyyppi, jolla on harvinaisen lyhyt pinna.Hän on niin hauska, että on helppo unohtaa, miten julma hän todellisuudessa onkaan. Millainen ihminen (tai jumala) haluaa tappaa viattoman vauvan vain jotta saa vallan? Oli miten paha tahansa, Hadesta on kuitenkin vaikea vihata, sillä niin riemastuttava hahmo hänestä on tehty! 3. Gaston - Kaunotar ja hirviö


Olen vähän yllättynyt, että Gaston pääsi näinkin korkealle. Totta puhuen minulla on vähän ristiriitaiset tuntemukset hänestä: toisaalta hän on ahdasmielinen idiootti, mutta samalla huvittava hahmo, josta huomaan joka tapauksessa pitäväni. Gaston on täydellinen pahis Kaunottareen ja hirviöön: ihailtu ja komea mies, joka on kuitenkin kaikkea muuta kuin hyväsydäminen. Hänen hahmossaan tapahtuu elokuvan aikana kiintoisa kehitys: ensin hän vaikuttaa melko harmittomalta, vaikka onkin hyvin itsekeskeinen ja rasittava. Hänelle syntyy kuitenkin pakkomielle saada Belle vaimokseen, ja tämän vuoksi hän on valmis mihin vain, jopa tappamaan kilpakosijan. Gastonilla on erilainen tavoite kuin monilla muilla Disney-pahiksilla, mikä on mukavaa vaihtelua. Lisäpisteitä Gaston saa hauskasta nimikkolaulustaan! 2. Ratigan - Mestarietsivä Basil Hiiri


Siinä missä Sherlock Holmesilla on professori Moriarty, Basil Hiiren arkkivihollinen on professori Ratigan. Tämä valtava rotta (joka tosin esittää hiirtä) on mestaririkollinen, joka hän tekee kaikkensa, jotta saisi suunnitelmiaan häiritsevän Basilin pois pelistä. Ratigan on yksi ilmeikkäimmistä Disney-pahiksista, ja pidän myös todella paljon hänen alkuperäisversion puhetavastaan. Asiaan saattaa vaikuttaa myös se, että meillä on ollut lemmikkirottia, ja pidän kyseistä eläimestä paljon (tosin rottien hännät ovat silti karmivia). En muuten muista nähneeni juuri yhtään sellaista TOP-listaa, jossa Ratigan olisi edes mukana, saati näin korkealla. Luulen yhden syyn olevan se, että koko elokuva tuntuu olevan vähän unohdettu, mikä on ikävää.

1. Scar - LeijonakuningasScar on täydellinen pahis. Hän pystyy ilman tunnontuskia murhaamaan veljensä Mufasan ja yrittää vielä murhata pienen veljenpoikansa Simban (ihmettelen, miksei Scar hoitanut tätäkin itse, sen sijaan että lähettää tyhmiksi tietämänsä hyeenat tehtävään...). Toisin sanoen hän on täysi psykopaatti. Mutta Scarista on tästä huolimatta vaikea olla pitämättä. Hän on kivan sarkastinen, pidän hänen hahmodesignistaan ja hänellä on mieleenpainuva pahislaulu. Lisäksi Jeremy Ironsin ääni on aivan upea. Leijonakuninkaassa kaikki tärkeät hahmot ovat hyvin onnistuneita, ja Scar on yksi parhaista.Siinäpä ne sitten olivatkin. Työstin tätä listaa monta päivää koulukiireiden lomassa, ihanaa, että se tuli nyt valmiiksi. Kertokaa toki, mitkä pahikset kuuluvat teidän suosikkeihinne!
4 kommenttia:

 1. Oi! Olipas kiva, että listallesi oli päässyt vähän "tuntemattomimpiakin" pahiksia, kuten juuri Ratigan ja prinssi Juhana. Itse pidän Ratigania liian pelottavana, että hän pääsisi omalle TOP-listalleni. Lapsuuden traumoja... Oli kiva lukea, miksi kukin pahis oli päässyt listalle. :)

  Omaan kärkeeni pääsisi myös Scar, joka oli sinullakin ykkösenä. Scar on kiehtovan manipuloiva ja sarkastinen, mikä lisää hänen viehätysvoimaansa. Scarin pahoja tekoja myös näytetään kunnolla elokuvan aikana, monen muun pahiksen pahat teot jäävät vain sanallisiksi (kuten Cruellan). Scarin kanssa TOP-3:een pääsisivät ihanat prinssi Juhana ja kapteeni Koukku, joiden huumori uppoaa minuun täysin. Pidän myös kovasti Pahattaresta, juuri hänen eleganssistaan ja pahuuden aurastaan. Myös Herttakuningatar kuuluu suosikkeihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapteeni Koukkua harkitsin minäkin omalle listalleni, mutta Peter Pan kuuluu (paremman ilmaisun puutteessa) "inhokki-Disney-elokuviini", eikä kapteeni Koukku ole minulle tarpeeksi hyvä hahmo tekemään elokuvasta parempaa, kuten prinssi Juhana. Sinänsä jännä juttu, koska hahmoissa on paljon samanlaisia piirteitä. Tosin leijonat ovat lähellä sydäntäni, osaksi horoskooppini vaikutuksesta. :)

   Poista
 2. Olen suunnittelut samanlaisen listan tekemistä joten en spoilaa tässä sitä iloa, että sen voi tulevaisuudessa lukea blogistani kokonaan. Sen mainitsen, että Pahatar on top viidessä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sinäkin ajattelit tehdä listan aiheesta! :) On kiva vertailla toisten listoja omaan, odotan innolla!

   Poista