perjantai 27. marraskuuta 2015

How 'bout a girl who's got a brain, who always speaks her mind?

Heinäkuussa julkaisin päivityksen komeimmista Disney-miehistä. Nyt on tullut aika päästää Disneyn naiset valokeilaan. Toisin kuin miesten listassa, tässä pääpainona ei ole neitojen ulkonäkö vaan persoonallisuus. Disneyltä on vuosien varrella tullut hyvin monenlaisia sankarittaria, joista monet ovat aivan valloittavia tapauksia. Tässä yksitoista suosikkiani heistä (tiedän, epälooginen luku... Piti olla kymmenen, mutta olin epähuomiossa tehnyt laskuvirheen enkä enää viitsinyt ottaa ketään pois)! Kuvat ovat Disney Screencaps- sivustolta. Ai niin, ja teksti sisältää ihan vähän juonipaljastuksia!


11. Tuhkimo Tuhkimon pääseminen listalle yllätti minut, jos totta puhutaan. En niin kauheasti välitä hänen elokuvastaan (en kyllä ole nähnyt sitä aivan kunnolla DVD:n pätkimisen vuoksi), ja pidin hänen hahmoaan pitkään tylsänä tapauksena, mutta tarkemman pohdinnan jälkeen hän onkin aika hurmaava neito. Olkoonkin, että Tuhkimo on nykykatsojalle aika passiivinen hahmo, joka ei paljon omilla tekemisillään vaikuta onnelliseen loppuunsa, mutta hänessä on tiettyä särmää ja pilkettä silmäkulmassa. Tuhkimo on kiltti kaikille, mutta hän osaa myös puolustaa itseään (yksi suosikeistani on kohtaus, jossa hän sanoo pilkkaaville sisarpuolilleen, että on itsekin talon tytär ja hänellä on siksi oikeus päästä tanssiaisiin). On harmi, ettei elokuva hyödynnä Tuhkimon älykkyyttä enemmän, hänessä olisi minusta ainesta entistä päättäväisemmäksi sankarittareksi. Tällaisenaankin hän on kuitenkin oikein kiva hahmo ja suosikkini kolmesta ensimmäisestä prinsessasta! 10. Tähkäpää  En aluksi ollut lainkaan varma Tähkäpään pääsemisestä tälle listalle. Hän on toki aktiivinen päähenkilö, jota voi todella kutsua tarinan sankarittareksi. Mutta ajatellessani Tähkäpäätä tulee mieleeni päällimmäisenä hänen naiiviuutensa, mikä on vähän itseäni ärsyttävä piirre, mutta toki normaalia 18 vuotta tornissa viettäneelle tytölle. Hänen energisyytensä on toisaalta hauskaa katsottavaa, mutta rauhallisena ja melko vetäytyvänä ihmisenä en pysty oikeastaan samaistumaan hänen innokkuuteensa. Täytyy kuitenkin antaa Tähkäpäälle kaikki kunnia hänen monitaitoisuudestaan! Harva teinityttö jaksaa saman päivän aikana leipoa, maalata, lukea, neuloa... Mutta toisaalta Tähkäpää ei olekaan mikään tavallinen tyttö, ainakaan kasvatuksensa puolesta. Ihmetystä minussa herättää Tähkäpään nopea sopeutuminen ulkomaailmaan, luulisi hänen olevan vähän varovaisempi kaikkien Gothelin pelottelujen jälkeen...9. ArielArielin kanssa minulla on vähän sama ongelma kuin Tähkäpään. Merenneito on ihanan seikkailunhaluinen ja unelmoiva, mutta myös aika yksinkertainen. Hänen kapinointinsa isäänsä vastaan on ymmärrettävää, mutta joskus myös ärsyttävää. Arielia ei yksinkertaisesti kiinnosta vanhemman käskyt, koska hän on aivan toisessa maailmassa elävä teinityttö. Tai ehkä minä en vain ymmärrä häntä, koska en ole koskaan käynyt läpi ns. kapinavaihetta... En puutu monien valittamaan "Ariel uhraa kaiken vasta tapaamansa miehen vuoksi"- väitteeseen, koska se veisi aivan liikaa tilaa... Joka tapauksessa pidän kyllä Arielista, hänen innokkuuttaan ihmismaailmaa kohtaan on kiva katsoa ja pidän hänen laulustaan todella paljon. Ja vaikka hänen teinikäytöksestään valitinkin, se lisää kuitenkin hänen hahmonsa uskottavuutta.
8. ElsaMonet Disneyn sankarittaret ovat elokuvan alussa tilanteessa, johon ovat tyytymättömiä ja jota haluaisivat muuttaa. Kukaan heistä ei joudu kuitenkaan piilottelemaan todellista itseään samalla tavoin kuin Elsa. Kuningattareksi joutuessaan Elsa on luonnollisesti peloissaan voimiensa paljastumisesta. Hän on varmasti joutunut kestämään käsittämättömän paljon surua ja pelkoa eläessään eristyksissä (itse pidän syypäinä Elsan ja Annan vanhempia, jotka käyttivät aivan väärää tapaa yrittäessään auttaa Elsaa). Elsan vapauttaessa viimein voimansa hänen innokkuutensa on ihanaa katsottavaa. Hän on ymmärrettävä ja uskottava hahmo, joka tekee inhimillisesti virheitä, mutta lopulta korjaa ne ja oppii rakastamaan sekä läheisiään että itseään. Elsan onnelliselle lopulle ei voi kuin hymyillä!7. MegaraMegaran kopean sarkastinen asenne on välillä ärsyttävä, mutta hän on niin erottuva muista naishahmoista, että saa minulta lisäpisteitä. Ensinnäkin hän työskentelee elokuvan pahikselle, mikä on aivan poikkeuksellista "hyvishahmolle" ja etenkin sankarittarelle! Katsojalle selviää pian, ettei Megara oikeasti haluaisi olla Hadeksen leivissä, vaan on myynyt sielunsa pelastaakseen entisen rakkautensa. Nämä taustatiedot tekevät hänestä mielenkiintoisen, haavoittuneen hahmon ja tuovat neidon kovaan ulkokuoreen herkkyyttä. Kiintoisaa on myös Megin kielteinen asenne hänen rakastuessaan Herkulekseen. Hän on lisäksi hyvin rohkea uhrautuessaan Herkuleksen puolesta. Megara on ansainnut paikkansa listassani!


6. TianaTiana ei tyydy monien muiden sankarittarien tapaan vain unelmoimaan vaan tekee kovasti töitä saavuttaakseen tavoitteensa. Tianalla on suurelliset haaveet ravintolan perustamisesta, mutta hän ei valita vaan tekee töitä aamun illoin eikä anna aikaa hauskanpidolle. Tällainen asenne on toki hyvin ihailtava, mutta kuten Naveen Tianalle opettaa, elämässä pitää osata myös ottaa rennosti. Pidän kovasti Tianan määrätietoisuudesta ja huumorintajusta. Hän saattaa olla työnarkomaani ainakin elokuvan alussa, mutta hänellä on myös lämmin ja hyvä sydän. Hänen rakastumistaan aluksi inhoamaansa Naveeniin on myös ihana katsella. Kaiken kaikkiaan pidän hänestä paljon! 
5. Jane PorterJane esiintyy vasta Tarzanin puolivälissä eikä hänen hahmoonsa syvennytä kovin paljon, mutta hän on silti vienyt sydämeni. Jane on ihanan elämäniloinen, hetkessä elävä nuori nainen. Hän on aivan yhtä innoissaan viidakosta ja näkemistään eläimistä kuin tutkija-isänsäkin. Janessa tapahtuu elokuvan aikana myös kiintoisa muutos englantilaisesta hienostoneidistä vapaaksi viidakon asukiksi, ja tämä näkyy myös hänen pukeutumisessaan. Jane on niin avaramielinen, hauska ja suloinen hahmo, että voisin katsoa koko elokuvan hänen näkökulmastaan. Ei sillä, etten pitäisi Tarzanista, mutta Jane vain on aivan ihana (minkä kaikki varmaan tajusivat tähän mennessä, joten voisin lakata höpisemästä).4. AnnaMonet tuntuvat kohottavan Elsan korkeammalle jalustalle kuin Annan, mutta minä tiesin heti alussa, että Annasta tulee suosikkini näistä kahdesta. Sanoin kyllä aikaisemmin listassa, että naiivius on mielestäni ärsyttävä piirre, mutta Annan lapsekkuus on niin hurmaavaa, ettei häntä voi moittia. Toki hänen päähänsä tekisi mieli välillä takoa vähän järkeä ja harkintakykyä, mutta kokonaisuutena hänen hahmossaan on paljon muutakin. Hän välittää sisarestaan valtavasti, vaikka he ovat olleet monia vuosia suljetun oven erottamia. Anna on rohkea, optimistinen ja eläväinen - ja lisäksi hän pelastaa itse itsensä! Voin muuten tällä hetkellä samaistua Annaan, koska olen aina ollut hyvin läheinen isosiskoni kanssa ja nyt hän on niin paljon poissa kotoa, että tuskin näemme toisiamme... Mutta ei tilanne sentään niin vakava ole, että joutuisin laulamaan yksinäisyydestäni siskoni oven takana! 
3. Esmeralda
On vaikea keksiä huonoa puolta Esmeraldasta. Hän on oikeudentajuinen, urhea, vahva, välittävä... Asiaan saattaa kyllä vaikuttaa sekin, että minulla tämän elokuvan näkemisestä on aivan liian pitkä aika enkä muista kunnolla. Kyllä Esmeraldallakin taisi heikot hetkensä olla... Esmeralda osoittaa elokuvan alussa, että on varsin nokkela ja pärjää omillaan, mutta tulee kuitenkin lopulta Quasimodon pelastamaksi. Tietenkin hän on jo aiemmin auttanut Quasimodoa valtavasti itsensä hyväksymisessä, enkä minä oikeastaan loppuratkaisua kritisoi, sillä Quasimodohan se tarinan päähenkilö on. Joka tapauksessa Esmeralda on melkoinen nainen, minkä osoittaa jo sekin, että kaikki keskeisimmät mieshahmot tuntevat jonkinlaista vetoa häntä kohtaan. Hän on oikea kaunotar, joka ei kuitenkaan jää vain "love interest" -hahmoksi, vaan on yksinäänkin varsin toimiva hahmo. Pidän kovasti hänen kapinallisesta asenteestaan, sillä toisin kuin Ariel, joka on kapinoiva teini, Esmeralda on selkeästi aikuinen nainen, joka haluaa kansalleen oikeutta eikä ajattele vain itseään (anteeksi nyt, Ariel-fanit...). Kovin ihailtava hahmo! 2. Fa MulanMulanissa ihaninta on se, että hän on niin realistinen. Hän on epävarma, koska ei täytä ympäristönsä odotuksia. Mulanille hänen perheensä kunnia on hyvin tärkeä asia, minkä vuoksi hän yrittääkin parhaansa mukaan sopeutua rooliin, joka ei sovi hänelle. Mulan ei ole hienostunut tai pidättyvä, niin kuin hänenlaisensa tytön odotettaisiin olevan, vaan älykäs ja melko kömpelö. Mulan on ennen kaikkea päähenkilönsä kasvutarina. Kun Mulan lähtee sotaan isänsä puolesta, hänestä kasvaa vähitellen määrätietoinen ja urhea nuori nainen. Edes paljastuttuaan naiseksi hän ei luovuta, vaan jatkaa taistelemista ja pelastaa koko Kiinan. Tämän jälkeenkin hän on kuitenkin oma vaatimaton itsensä, jolle perhe on kaikista tärkein asia. Aivan ihana hahmo! 1. BelleBlogiani lukeneille ei varmaan tule yllätyksenä, että Belle on suosikkini Disneyn naishahmoista. Näen hänessä yksinkertaisesti niin paljon itseäni, etten voi olla pitämättä hänestä. Olen itsekin melkoinen unelmoija ja lukutoukka. Jos näen jossain kirjahyllyn, minun tekisi heti mieli mennä tutkimaan sen aarteita. Myös Bellen hienoinen sarkasmi tuntuu tutulta. Pidän aivan valtavasti tavasta, millä Belle käsittelee inhoamaansa Gastonia. Vaikka miestä tekisi varmasti mieli kohdella töykeämminkin, Belle toteaa rauhallisen sarkastisesti, että onpa Gaston älykäs (alkuperäisessä versiossa Belle käyttää sanaa "primeval", eli alkukantainen). Belle pystyy myös helposti pitämään puolensa Hirviötä vastaan, vaikka onkin tämän vankina. Yksinkertaisesti Belle on oman arvonsa tunteva neito, joka ei kuuntele epäoikeudenmukaista puhetta itsestään eikä läheisistään. Hän on myös hyvin utelias ja haluaa varta vasten nähdä, mitä kielletty länsisiipi pitää sisällään. Myönnän, että Belle on välillä turhankin omapäinen, mutta sekin on osa hänen moniulotteista luonnettaan. Hän on selkeästi tarinan sankaritar, jolla on hyvä sydän ja joka osaa käyttää omaa päätään.Huh, tulipas kirjoitettua pitkästi... Listastani saattaa huomata, että pidän älykkäistä ja elämäniloisista naishahmoista. Olen iloinen, että sain tällaisenkin väkerrettyä (ja pitkästä aikaa päivitettyä, jee!)

Sitten vielä yksi asia. Olen miettinyt, että tekisinkö tänne blogiin jonkinlaisen joulukalenterin. Olen miettinyt jonkinlaista jatkotarinaa (tosin sen kirjoittamiseen saattaisi kulua liikaa aikaa), tai sitten jotain Disney-aiheista. Olisiko lukijoilla ehdotuksia? Ja ketkä ovat teidän suosikkejanne Disneyn neidoista? Kommentteja, kiitos!4 kommenttia:

 1. Disney aiheet kiinnostaa aina. :)
  Mun suosikki prinsessa on Belle ja Jasmin toinen. Ariel varmaan kolmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Jasmine on myös kiva naishahmo, vaikkei kärkipäähäni kuulukaan. Kaikki Disneyn sankarittaret ovat omalla tavallaan ihania hahmoja!

   Poista
 2. Meidän "naismakumme" kulkee paljon samoilla linjoilla, sillä minunkin TOP-kolmoseeni pääsee Belle (joka on aina ykkönen!) ja Mulan. Jostain syystä pidän myös kovasti Aurorasta, joten hän kuuluu kanssa kärkipäähän. Kiva lista, hauskaa oli lukea mielipiteitäsi ja analyysejäsi näistä naisista! :)

  Joulukalenteri on aina kiva! Mitäs jos tekisit jonkinlaisen TOP-listan, ja jokaisena päivänä paljastaisit yhden sijan enemmän tms...? Tai sitten julkaisisit vain jouluisia kuvia? Jatkotarinatkin ovat ihania, tosin todella työläitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidit! :) Aurora on kyllä myös kiva hahmo, hän on kaunis ja hänellä on ihana ääni. Harmi, että hän esiintyy elokuvassaan niin kauhean vähän...

   Juu, jotain TOP-listan tapaista mietinkin. Mutta en tiedä, teenkö kuitenkaan joulukalenteria, se on niin aikaavievää. Varsinkin nyt lukiossa olen huomannut, että koulu vie ajasta ison osan. Jotakin olisi kuitenkin kiva tehdä... No, katsotaan jos keksisin jotain! :)

   Poista