tiistai 7. maaliskuuta 2017

One day I'll know, how far I'll go!

...Tai ehkä parempi otsikko olisi: "Kyllä, tämäkin blogi on olemassa." Viime päivityksestä on tosiaan jo aikaa, mutta olen palannut! Tällä kertaa olisi myös tarkoitus päivittää vähän useammin, mutta saapa nähdä...

Kävin sunnuntaina katsomassa Disneyn uusimman klassikon, Vaianan. Taidan siis olla vähän myöhään liikkeellä, mutta olkoon. Kyseessä oli alkuperäisversio 2D:nä, ja elokuvakokemus oli aivan mahtava! Kerron nyt vähän tarkemmin ajatuksiani elokuvasta. Sisältää juonipaljastuksia!  

Elokuvan juoni on aika tyypillinen 2010-luvun Disney-elokuvalle - elokuvan päähenkilö, itsenäinen nuori nainen, unelmoi toisenlaisesta elämästä, lähtee seikkailuun tuntemattoman miehen kanssa ja loppu on onnellinen. Ei sillä, että tässä mitään vikaa olisi, toimiva ja turvallinen kaavahan se on. Mutta juoni ei ole se asia, joka tekee Vaianasta niin hyvän elokuvan. Sen tekevät hahmot, huumori ja musiikki.

Ensinnäkin hahmot. Täytyy myöntää, että itse Vaiana ei tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta. Pidän kyllä hänen hahmodesignistaan aivan valtavasti. Ihanat hiukset, suloiset ilmeet ja pieni, muttei turhan laiha ruumiinrakenne... Harmi vain, ettei tytön luonne tehnyt yhtä suurta vaikutusta. Vaiana ei minusta erottunut tarpeeksi hyvin muiden Disneyn sankarittarien joukosta. Ei tämä elokuvaa katsoessa häirinnyt, mutta jälkeenpäin kyllä. Vaianan velvollisuudentunto saartaan kohtaan toi mieleen Mulanin, samoin kuin nopea tilannetaju. Hänen itsepäisyytensä toi mieleen Frozenin Annan. Hänen kaipuunsa merelle oli kuin Arielin kaipuu maalle, isän suhtautumista myöten. Ei Vaianassa sinänsä mitään vikaa ollut, mutta olisin kaivannut jotakin omalaatuisempaa hänen luonteeseensa.

Sen sijaan Mauista pidin kovasti. Hänenkin ruumiinrakenteensa oli ihanan erilainen ja hänen tatuointinsa olivat kiehtovia ja hauskoja. Hahmosta löytyi mukavasti syvyyttä kaiken mahtailun alta. Olisin kyllä halunnut tietää paljon enemmän hänen menneisyydestään, siihen saatiin vain pintaraapaisu. Lisäksi olisin halunnut nähdä lopussa, miten Maui päättää palata Vaianan luokse jätettyään tämän yksin. Mielestäni oli hyvä ratkaisu, että Maui ja Vaiana eroavat lopussa. Heidän ystävyytensä oli rakennettu hienosti, mutta olisi ollut turhan romanttisen tuntuista, jos Maui olisikin muuttanut Vaianan kanssa Motunuille.

Sivuhenkilöt olivat onnistuneita tapauksia, erityisesti Vaianan isoäiti Tala, joka sekä nauratti että kosketti. Myös Heihei-kukon toilailuille jaksoi nauraa. Vaianan huumori iski minuun muutenkin ihan täysillä. Oli mukavaa, että elokuvaan oli saatu mukaan myös perinteisempi pahis. Tamatoalla oli hauskoja repliikkejä, mutta hän oli myös melkoisen pelottava, lähinnä koonsa ja silmiensä takia. Myös hänen hampaansa inhottivat minua. Minulle tuli muuten Tamatoasta mieleen Hobitti-kirjan lohikäärme Smaug. Molemmat pitävät aarteista ja siitä, että heitä kehutaan. Vaianan "pääpahís" yllätti, mutta pidin kyllä tästä ratkaisusta. Sekä siitä, ettei Te Fiti puhunut. Se lisäsi hänen salaperäisyyttään ja jumalallisuuttaan.

Sitten se musiikki. Olin odottanut elokuvan lauluja kovasti, enkä ollut halunnut kuunnella niitä ennen Vaianan näkemistä. Tämä kannatti, sillä nyt laulut tulivat yllätyksenä ja tuoreina. Elokuvan lauluista tunnetuin, eli How Far I'll Go ei tehnyt ensimmäisellä kerralla kovin suurta vaikutusta, mutta kun säveltä tarpeeksi monta kertaa toistettiin aloin pitää siitä enemmän. Laulukohtauksista hienoin on mielestäni I Am Moana/Vaiana, joka on sekä vaikuttava että liikuttava. Mauin soolo You're Welcome on soinut nämä pari päivää päässä ja mikäs siinä, kiva biisihän se on. Pahisbiisi (pitkästä aikaa!) Shiny on myös mieluisa ja sanoituksiltaan yksi onnistuneimmista. Vaiana oli ensimmäinen Disneyn klassikkomusikaali, jonka näin elokuvateatterissa enkä joutunut todellakaan pettymään musiikkiin. Lin-Manuel Miranda voisi säveltää Disneylle jatkossakin!

Tämä kohtaus teki erityisen vaikutuksen. Kuva on sivustolta disneyscreencaps.com.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Vaiana on mielestäni mahtava elokuva, joka tulee varmasti kuulumaan suosikkiklassikoihini. Seuraavaksi tuleekin sitten Beauty and the Beast, josta aion myös kirjoittaa blogiin. Sitä ennenkin saattaa tulla tekstiä. Toivottavasti seuraatte blogia jatkossa, tauosta huolimatta!

2 kommenttia:

 1. Jejjj! Uusi teksti! Täällä ollaan yhä seuraajien joukossa! :) Välillä blogissa tulee kausia jolloin kirjoittaminen ei innosta, mutta onneksi kirjoittamista voi halutessaan tauottaa ja jatkaa aina uudestaan. ;)

  Hyvin samanlaisia mietelmiä minullakin oli Vaianasta kanssasi. Pidin elokuvasta, erityisesti sen musiikista, upeasta animaatiosta ja sivuhahmoista. Itse Vaiana ei tehnyt minuunkaan suurta vaikutusta, ja ehkä se johtui juuri tuosta erittelemästäsi samankaltaisuudesta muiden Disney-sankarittarien kanssa. Olisi kiva nähdä tulevaisuudessa hieman eri luonteinen sankaritar. Disney-miesten luonteissa tuntuu olevan laajempaa skaalaa kuin naisten...

  Minä kanssa yllätyin Vaianan pääpahiksen selviämisestä. On aina kiva, kun elokuva yllättää! :) Kakamorat olivat mielestäni onnistuneita hahmoja, ja oli kiva, ettei Pua tullut mukaan Vaianan seikkailuun (vaikka toisaalta harmitti, ettei söpöä possua näkynyt elokuvassa kauhean paljoa). Sankarittaren mukana seikkaileva eläinhahmo oli hieman erilainen kuin vain söpö vierellä kulkeva eläin. Mielestäni oli myös mukavaa, kuinka siihen löytyi syy, miksei Pua tullut mukaan Vaianan matkalle: ensimmäisellä kerralla aallon ylittäessään lautta kaatui ja Pua meinasi hukkua, joten häntä alkoi pelottaa merille meno. Ihan elokuvan lopussa possu taisi kuitenkin olla Vaianan mukana, vai mitä...? Toivottavasti! :O

  Hyvin kirjoitettu arvostelu ja kivasti nostit esiin joitain pointteja, mitä en itse ole sanoiksi saanut, mutta jotka pystyn allekirjoittamaan. Innolla odottelen Beauty and the Beast -ajatuksiasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, pitkästä aikaa! Kiva että seuraat edelleen blogia. :)

   On tosiaan ikävää, että monipuolisten naishahmojen luominen tuntuu olevan vaikeampaa kuin miesten. Eikä pelkästään Disneyn elokuvissa, vaan kaikessa mediassa. Onneksi asiat tuntuvat menevän vähitellen parempaan suuntaan.

   Arvostelua kirjoittaessani unohdin kokonaan nuo mainitsemasi hahmot. Ehkä siksi, että Tamatoa-kohtaus oli mieleenpainuvampi kuin kakamorien kohtaaminen. Pua oli söpö, mutta oli tosiaan ihan hyvä, ettei se tullut Vaianan mukaan. Elokuvassa tapahtui niin paljon, että possu olisi varmaan jäänyt varjoon. Vaianan palatessa kotiin Pua juoksi kyllä heti häntä vastaan.

   Poista